Een klassieker onder de Engelse lange-afstandspaden: de Coast to Coast Walk, samengesteld door Alfred Wainwright. Het wandelpad is een van de meest populaire van Engeland, zelfs populairder dan veel van de beroemde National Trails.
Op deze pagina vind je reisorganisaties waarmee je de Coast to Coast Walk kunt wandelen met bagagevervoer met overnachtingen in gezellige inns, authentieke Britse B&B’s, hotels en guesthouses. Zo ben je altijd verzekerd van een slaapplek op deze populaire wandelroute, en hoef je niet meer je dragen dan een dagrugzak.
Ik liep de Coast to Coast Walk enkele jaren geleden met een vriend. Wij kampeerden en lieten onze bagage niet vervoeren; wij droegen alles mee op onze rug. Omdat lang niet iedereen hier zin in heeft of fysiek toe in staat is zijn er diverse reisorganisaties die tegenwoordig (deeltrajecten van) de Coast to Coast inclusief bagagetransport aanbieden.
Verderop op deze pagina heb ik mijn mooiste foto’s van de Coast to Coast Walk geplaatst. Zo krijg je een indruk van wat je mogelijk te wachten staat. Ik vind dit na de GR20 op Corsica de mooiste wandelvakantie tot nu toe.
Onderstaande arrangementen zijn inclusief bagagevervoer, al moet je dit bij Mickledore wel apart aangeven. De C2C is een van de meest populaire lange-afstandspaden van Engeland. Dit betekent dat (de betere) accommodaties snel vol raken. Op tijd boeken kan teleurstellingen voorkomen. En anders kun je altijd nog met de tent! 🙂
Maar eerst wat algemene info over het Coast to Coast path, zoals deze route ook wel genoemd wordt. Deze lange-afstands-wandelroute, in 1973 bedacht door de bekende Engelse schrijver Alfred Wainwright, loopt van de westkust bij St. Bees naar de oostkust bij Robin Hood’s Bay en doorkruist daarbij 3 nationale Parken. Achtereenvolgens wandel je door het Lake District National Park, het Yorkshire Dales National Park en het Norh York Moors National Park.
Deze parken bevatten de meest indrukwekkende landschappen die Engeland te bieden heeft: hoge bergen, uitgestrekte meren en dichte bossen. Naast dit natuurschoon zullen wandelaars op dit traject ook genieten van het Engelse landschap met een aantal van haar mooiste karakteristieke dorpjes.
Overnacht in typische Engelse pubs en inns, Britse B&B’s of, als je het wat Spartaanser wilt aanpakken, op campings en in Youth Hostels. Plaatsen die je na St Bees achtereenvolgens doorkruist zijn Ennerdale, Rosthwaite, Grasmere, Patterdale, Burnbanks, Shap, Orton, Kirkby Stephen, Keld, Reeth, Richmond, Ingleby Cross, Claybank, Glaisdale en Littleback. Keld is het half-way-point. In Robin Hood’s Bay zit je tocht er op, en kun je je prestatie vereeuwigen in het gastenboek van de lokale Wainwright Bar.
Ook voert het pad door een stuk geschiedenis: van stenen cirkels tot de overblijfselen van de Engelse mijnbouw. Ook kent deze wandelroute een minder mooi traject: het vlakke, vrij saaie stuk tussen de Yorkshire Dales en de North York Moors (Richmond – Osmotherley). Reisorganisaties slaan dit traject en sommige andere ‘minder mooie’ deeltrajecten nog wel eens over.
Als je echter de hele route wilt doen kan deze in twee weken gelopen worden. Het is een van de meest gelopen langeafstandspaden van Engeland. De route is dermate populair dat hij zelfs meer bewandeld wordt dan menig National Trail. De C2C is namelijk verrassend genoeg géén National Trail, al gaan er wel stemmen op om dat te veranderen.
Wij liepen de C2C jaren terug in 12.5 dagen, wat vrij rap is. We kampeerden elke nacht, kookten zelf en droegen zelf onze bagage. We geven je graag een indruk van onze reis, met foto’s en hier en onze ervaringen.
Na een voorspoedige reis met het vliegtuig en vervolgens de trein komen we aan in een zonovergoten St. Bees. We besluiten eerst naar het strand te gaan om volgens de Coast to Coast traditie onze schoenen in de Ierse zee te dippen en een steentje uit te zoeken. Dit steentje neem je de gehele tocht mee en leg je aan het einde in de Noordezee. ‘Pick a stone, dip your toe’ heet deze traditie.
De meeste kampeerders komen via Google of hun reisgids op de Seacote Park camping terecht. Deze camping ligt bij zee en naast het startpunt van de route. Wij kamperen echter in het centrum van St. Bees. Voor een paar pond per persoon staan we in de achtertuin van B&B Stonehouse Farm. Geen idee of dit nog steeds mogelijk, zo te zien niet, maar het is een aanrader wat ons betreft. Een mooi veldje, centraal gelegen, WiFI, een lekkere douche en een schoon toilet. Boodschappen voor het avondeten en ontbijt halen we 200 meter verderop in het enige winkeltje dat St. Bees rijk is.
Wij koken eigenlijk altijd zelf; vakantie betekent voor ons ook lekker een beetje afzien, en het rommelen met pannetjes geeft zo’n wandeltocht een extra dimensie 🙂
Als je de Coast to Coast Walk van west naar oost loopt (wat gebruikelijk is) start je in St. Bees. Na een vlucht op Newcastle kun je de trein nemen naar St. Bees, met een overstap in Carlisle. KLM vliegt vanaf Schiphol op Newcastle Airport. Je kunt Newcastle ook met de ferry van DFDS Seaways bereiken, maar dan een je wel even onderweg.
Na voltooiing van de C2C zou je weer terug kunnen vliegen vanaf Newcastle. Je kunt echter ook vertrekken vanaf Leeds / Bradford Airport. Vanaf Robin Hood’s Bay neem je de bus naar Scarborough. Daar vandaan vertrekt een trein naar Leeds City Center. Een bus brengt je het laatste stuk naar het vliegveld. dit si in elk geval hoe wij het toentertijd gedaan hebben. Raadpleeg een site als Rome2Rio voor de meest actuele opties.
Wij kampeerden de gehele route, wat niet wil zeggen dat we ook elke avond op een ‘echte’ camping stonden. Er zijn er wel een aantal, bijvoorbeeld in Patterdale.,maar meestal zetten we onze tentjes neer op een veldje naast een Farm, B&B (zoals op de foto hierboven) of achter een pub. Meestal zijn er wel basisfaciliteiten als een douche en toilet aanwezig.
Kamperen is met afstand de goedkoopste manier om deze route af te leggen. Echt wildkamperen hebben we in mijn herinnering deze tocht niet gedaan. Wildkamperen is inmiddels ook officieel verboden in Engeland in Wales. Hostels en Bunkhouses zijn ook voordelige accommodaties, en je vindt er aardig wat langs de route. Op deze website vind je een overzicht.
Voor wie wat meer te besteden heeft, of niet van kamperen houdt bieden de vele B&B’s, Inn’s en Pubs met kamers uitkomst. Veel wandelaars boeken hun overnachtingsadressen ver van tevoren. Ga je de C2C lopen in een drukke periode is het raadzaam je overnachtingen ruim vooraf al vast te leggen. Veel Guest Houses en Bed & Breakfasts staan op booking.com.site vind je een overzicht.
Voor wie gruwt van kamperen bieden de vele B&B’s, Inn’s en Pubs met kamers uitkomst. Veel wandelaars boeken hun overnachtingsadressen ver van tevoren. Ga je de C2C lopen in een drukke periode is het raadzaam je overnachtingen ruim vooraf al vast te leggen. Veel Guest Houses en Bed & Breakfasts en natuurlijk hotels staan op booking.com.
We hebben geluk want ook de volgende ochtend is stralend weer. Na het ontbijt lopen we richting het officiële startpunt van de C2C, dat een kleine kilometer van onze Bed & Breakfast af ligt. Hier ontmoeten we gelijk al een aantal mede-Coast-to-Coasters
De route begint goed met een korte klim naar de ‘clifftops’ van de St. Bees heritage coast. Na een uur buigen we af richting binnenland en komen we door een aantal kleine plaatsjes. De eerste berg komt ook al snel in zicht. Dent fell laat onze beenspieren hard werken maar beloont ons ook met een prachtig uitzicht over de kust. De steile afdaling aan de andere kant van de heuvel brengt ons bij Nannycatch Gate, aan de rand van het Lake District. Tegen het einde van de middag lopen we het gehucht Ennerdale Bridge binnen.
We hebben op internet gelezen dat er naast de lokale Pub gekampeerd kan worden. Tussen het kerkhof en de Pub Fox and Hounds in ligt een klein veldje met plek voor maximaal vier tentjes. (in het hoogseizoen is het wellicht handig een plekje te reserveren). Hoe dit tegenwoordig zit zul je moeten navragen. Een echte winkel is er niet, maar de The Gather Shop verkoopt fruit en broodjes. Met de eerste 25 kilometer op de teller en na een welverdiend pub-meal in The Fox and Hounds zoeken we we ons matje op.
We overnachten in lichtgewicht tentjes van nog geen kilo, hebben lichtgewicht slaapmatjes en ook onze kookspullen, kleding et cetera zijn lichtgewicht. We sjouwen dan wel alles mee maar komen toch niet boven de 7 kilo uit (exclusief water). In de loop der jaren hebben we steeds onze paklijst gefine-tuned. Het kost een paar centen maar het is de investering waard.
Hoewel het zelf meetorsen van de bagage naar ons idee de meeste voldoening brengt, heeft niet iedereen hier zin in of de mogelijkheden toe. Zoals bij veel populaire trails kun je bij de Coast to Coast Walk gebruik maken van bagagevervoer. Naast bovenstaande reisorganisaties, die dus ook je accommodaties voor je boeken, zijn er ook lokale initiatieven waarbij alleen je bagage wordt vervoerd.
Waar je overnacht bepaal je ten dele lekker zelf, want je bent wel gebonden aan vastgestelde pick-up en drop-off points. Daarnaast is bagagevervoer niet goedkoop. Als je je bagage de geheel route laat vervoeren ligt gemiddelde bedrag per dag lager. Meer info over bagage transfer services op c2cpackhorse.co.uk en sherpavan.com.
Zoals ik eerder al vermeldde was deze tocht een van mijn mooiste ooit, samen met de GR20 en Offa’s Dyke (in Wales, ook echt een aanrader. Toch kent elke wandelvakantie hoogtepunten en minder mooie delen. Volgens ons ware dit de highlights van de C2C:
Het is ons op de Schotse West Highland Way al door meerdere wandelaars verteld. Als je van meren en bergen houdt, dan moet je naar het Lake District gaan. En onze verwachtingen zijn ruimschoots overtroffen. Het Lake District is prachtig.
Prachtig gelegen jeugdherberg (zie foto) in de verlatenheid van het Lake District. Geen elektriciteit of telefoonbereik. Helaas gesloten toen wij er aankwamen, dus informeer van tevoren als je hier wilt lunchen/slapen. Meer info op yha.org.uk
Op de dagroute van Grassmere naar Patterdale kan mits het goed weer is gekozen worden voor een hoge route over de top van de op drie-na-hoogste berg van Engeland, de Helvellyn. De ‘klim’ naar de top is lang en zwaar en boven word je getrakteerd op een steile afgrond die afgeklauterd moet worden om vervolgens over de smalle bergkam -de Striding Edge- de weg naar Patterdale te volbrengen. Wainwright is zeer enthousiast over deze route en beschrijft de beruchte Striding Edge als de beste halve kilometer tussen St. Bees en Robin Hood Bay.
Letterlijk het hoogste punt van de Coast to Coast Walk, al zal Helvellyn (routevariant) meer indruk maken.
Dit bijzondere bouwwerk op de top van Hartley Fell bestaat uit negen pilaren van gestapelde stenen en ligt op het Coast to Coast pad tussen Kirkby Stephen en Keld. De negen pilaren waarvan sommige meer dan vier meter hoog zijn, staan op een hoogte van 650m en zijn vermoedelijk geplaatst als grensmarkering. Ook gaan er verhalen rond dat de pilaren geplaatst zijn om vijanden af te schrikken door de indruk te geven dat er een kampement op de heuvel staat. Hoe dan ook, vanaf dit punt kan je van een geweldig uitzicht (over Kirkby Stephen) genieten.
Het pittoreske, gezellige vissersstadje waar we finishen is een lust voor het oog. Vanuit de baai liggen rijen met oude cottages tegen de omliggende heuvels aangeplakt. Daartussen ligt een netwerk van talloze slinger-steegjes en paadjes die op ontdekking wachten. Er zijn naast de vele souvenir- en cadeauwinkeltjes voldoende pubs en cafés om het behalen van je eindpunt te vieren. Een bezoekje aan de Wainwright Bar om het register te tekenen mag natuurlijk niet ontbreken.
Na onze overnachting op het veldje van de The Fox and Hounds Inn staan we vol goede moed op voor wat het eerste hoogtepunt van deze toch moet worden: het Lake district. Na 3 kilometer wandelen bereiken we het eerste meer, Ennerdale Water. Het uitgestrekte meer ziet er prachtig uit en doet ons denken aan Schotland. Met uitzondering van een stel kanovaarders is er geen ziel te bekennen. Naast de Coast to Coast Walk zijn er tal van wandelroutes in het Lake District te vinden.
Er zitten wat pittige stukken in het Lake District. We moeten nog even 2 dames op leeftijd te hulp schieten die niet overal overheen kwamen.
The Black Sail Youth Hostel ligt in the middle of nowhere en vlakbij de mooiste pieken van het Lake District. Het voormalige herders-huisje heeft 16 bedden. Geweldig plek om te overnachten maar wij kwamen er al rond lunchtijd langs.
We gebruiken onze Footprint map om te bepalen waar en wanneer we boodschappen kunnen en moeten doen. Winkels als bovenstaande op plekken die je totaal niet zou verwachten zijn extra welkom.
Wij hadden de overzichtskaarten van Footprint mee, maar die lijkt tegenwoordig moeilijk verkrijgbaar. Andere goede kaarten zijn de Harvey Maps, die o.a. worden verkocht bij reisboekhandel De Zwerver. Gebruik maken van een GPS track op je smartphone of bijvoorbeeld op een Garmin-hoorloge op navigatiesysteem strekt zeer tot de aanbeveling! Garmin en andere wandelnavigatie wordt onder andere verkocht bij Bever, de AWNB webwinkel en overige gespecialiseerde wandelwinkels.
De GPS track van de Coast to Coast Walk kun je hier (rechtsboven) of hier downloaden. Check thuis vooraf welke track het meest accuraat is.
Het is praktisch om naast je kaart een reisgids mee te nemen. De reisgids die wij zelf mee hadden, en die ook onder de andere wandelaars het meest gebruikt werd is de Trailblazer Gids van Henry Stedman. Andere reisgidsen voor deze wandelroute zijn:
Bovenstaande camping was de drukste waar we hebben gestaan. Lang niet iedereen die hier staat loopt de C2C; er zijn tal van andere mooie wandelroutes in dit gebied. De voorzieningen bij dit soort Farm Campings zijn meestal zeer basic, maar veel meer dan een toilet en een warme douche (niet altijd het geval) heb je niet nodig. Bij slecht weer is een pek waar je binnen kunt zitten en koken al heel luxe.
Wat betreft het weer moet je een betje mazzel hebben, zeker in Noord-Engeland. Zelfs in de zomer moet je rekening houden met natte wandeldagen. We hebben prachtige warme zonnige dagen meegemaakt, maar ook miezerige en bewolkte dagen. Voor kampeerders zijn regenachtige dagen extra vervelend, vooral als je ‘nat’ moet inpakken. Over het algemeen hebben we vrij goed weer gehad. Het wandelseizoen voor de Coast to Coast Walk begint in mei en bereikt haar hoogtepunt in augustus. Vervolgens loopt het af rond eind september. In oktober sluiten veel eet- en slaapgelegenheden hun deuren voor de winter.
Aanvankelijk hebben we het plan om in Grasmere te kamperen, alleen blijkt hier geen camping te zijn, maar alleen een Youth Hostel. Grasmere is een toeristisch plaatsje, gelegen aan het water. Wij zijn er op een zaterdag, waardoor er veel wandelaars met dagrugzakken rondlopen. Voor veel hikers is dit duidelijk het start- en eindpunt van een mooie dagwandeling in The Lake District. Grasmere heeft een paar buitensportwinkels; wij kunnen dus mooi een nieuw gasblikje kopen. Verder is er een relatief grote supermarkt en vind je er diverse tearooms en andere horeca.
Na een uitgebreide lunch vervolgen we onze weg. Het is een stevige klim tot aan Grisdale Tarn, een prachtig meertje onderaan de klim naar Helvellyn. Zie boven onze fantastische wildkampeerplek bij Grisdale Tarn. Het aantal mooie (en vlakke) plekjes is beperkt dus je moet een beetje geluk hebben.
Het is fraai wakker worden naast het meer, en we maken ons op voor een qua lengte korte, maar pittige dag. Vandaag staat namelijk de beklimming van Helvellyn op het programma.
Patterdale is niet erg groot. Prettig voor hikers is de Patterdale Village Store and Post Office, die we al kenden uit de BBC documentaire (inmiddels offline helaas). Naast eten kun je hier ook allerhande andere voor wandelaars nuttige zaken kopen. Tegenover de winkel vind je The White Lion, een pub met pubmeals, kamers en Wifi. Vanaf het wandelpad is het een minuut of 10 lopen naar de Side Farm Campsite.
Als je de Coast to Coast Trail kamperend en zelf-kokend aflegt, en onderweg niet eet in B&B’s en Pubs zul je goed op je voedselvoorraad moeten letten. Voor meerdere dagen eten meenemen is, mits je niet gaat wildkamperen, niet nodig.
De meeste ‘general stores’ zijn vrij klein en kennen zowel een beperkt assortiment als beperkte openingstijden. Je zult het moeten doen met dorpswinkeltjes en kleine shops die gevestigd zijn in het lokale postkantoor, zoals op de foto hier onder. Benzinestations kom je (gelukkig) niet tegen.
Wat grotere supermarkten tref je zelden; alleen in Kirkby Stephen, Shap en Richmond vind je een relatief grote winkel. Houd altijd wat extra supplies achter voor het geval een winkel gesloten, opgeheven of verder weg dan je dacht blijkt te zijn.
Het aantal outdoorwinkels dat je tijdens je wandeltocht tegenkomt is beperkt. Sommige dorpjes zijn echter behoorlijk gericht op de wandelaar, en hier vind je ineens meerdere outdoorstores. In St. Bees vind je geen outdoorwinkel. In Grassmere vind je, althans toen wij er liepen, diverse outdoor stores, net als in Kirkby Stephen. Ook Reeth en Richmond hebben een outdoorzaak. O
In Engeland vind je in de kleinere plaatsjes veel ‘Village Shops’ die soms een combinatie zijn van mini-supermarkt, theehuis en postkantoortje.
Nog zo’n typisch Brits verschijnsel: de honesty box. Tijdens het wandelen kom je soms op de mest onverwachte plekken een doos tegen met blikjes frisdrank, chocoladerepen et cetera. Je betaalt voor wat je pakt
Een van de meest tot de verbeelding sprekende plekken op de Coast to Coast route is de Nine Riggs Standard. Het ormt het hoogste punt van Hartley Fell in de Pennine Hills van Engeland. Deze locatie bevindt zich dichtbij de scheidslijn tussen Cumbria en North Yorkshire, enkele kilometers ten zuidoosten van Kirkby Stephen en ongeveer 770 meter verwijderd van het Yorkshire Dales National Park. Ooit waren ze 4 meter hoog, maar dat is al lang niet meer het geval.
In Robin Hood’s Bay vinden we het eindpunt van de Coast to Coast walk. We tekenen het register in The Wainwright Bar en kunnen terugkijken op een fantastische hike.
Bedankt voor het lezen en veel plezier als je de Coast to Coast Walk gaat doen!
Valkenburg is een uitstekende uitvalsbasis voor mooie dagwandelingen in de omgeving, en dus ook een prima optie voor een korte wandelvakantie in eigen land. Ee...
De kortste volwaardige Camino naar Santiago! Ik liep de Camino Ingles vanaf Ferrol in 4 dagen; als je via een reisorganisatie boekt maak je minder lange dagafs...